In continuare aveti o schimbare in legislatia legata de detecting si obiecte de patrimoniu,
care modifica:
- Legea 182/2000 (patrimoniu mobil) http://www.dreptonline.ro/legislatie/le ... 2_2000.php
- OG 43/2000 (patrimoniu arheologic) http://www.cimec.ro/Legislatie/Og43-200 ... -04-25.pdf
Legea 187/2012 http://www.dreptonline.ro/legislatie/le ... 6_2009.php
Am extras articolul 83 si articolul 88, pentru vizualizarea completa a L 182/2000, OG 43/2000 si modificarile survenite in L 187/2012 aveti link-urile mai sus
Art. 83
Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 828 din 9 decembrie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Art. 83 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 83
Executarea in scopuri comerciale de copii, mulaje, tiraje postume sau facsimile de pe bunuri culturale mobile clasate, fara acordul scris al titularului dreptului de administrare ori al proprietarului, potrivit art. 27 alin. (1) sau (2) , dupa caz, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
2. Art. 84 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 84
Executarea de falsuri ale bunurilor culturale mobile clasate, in scopuri comerciale sau daca au fost expuse in public, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
3. Art. 85 se abroga.
4. Art. 86 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 86
Degradarea, aducerea in stare de neintrebuintare ori distrugerea, din culpa, a unui bun cultural mobil clasat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.
5. Art. 87 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 87
(1) Efectuarea de operatiuni de export ilegal se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) a avut ca urmare pierderea unui bun cultural mobil clasat, pedeapsa este inchisoarea de la un an la 5 ani.
(3) Tentativa se pedepseste.
6. Art. 88 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 88
(1) Efectuarea fara drept a oricaror operatiuni de export definitiv avand ca obiect bunuri culturale mobile clasate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani.
(2) Tentativa se pedepseste.
7. Art. 89 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 89
(1) Introducerea pe teritoriul statului roman, precum si detinerea, comercializarea, organizarea de expozitii sau orice operatie privind circulatia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat strain, conform dispozitiilor legale ale statului respectiv, si care au fost exportate ilegal, se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(2) Bunurile prevazute la alin. (1) se indisponibilizeaza si vor fi transmise unor institutii specializate, in vederea conservarii si restituirii statului din al carui patrimoniu cultural fac parte.
(3) Tentativa se pedepseste.
8. Articolele 90 - 92 se abroga.
9. Art. 93 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 93
Executarea de catre persoanele fizice, fara acreditare si certificat de libera practica, avand cunostinta de necesitatea detinerii lor, a unor lucrari de conservare sau de restaurare de bunuri culturale mobile clasificate ca atare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.
10. Art. 94 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 94
Functionarea fara autorizatia emisa in conditiile prezentei legi a laboratoarelor sau atelierelor care executa lucrari de restaurare si conservare a bunurilor culturale mobile clasate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.
11. Dupa Art. 95 se introduce un nou articol, Art. 95^1, cu urmatorul cuprins:
Art. 95^1
Bunurile prevazute la art. 83, art. 87 alin. (1) si art. 88 alin. (1) se confisca si se transmit in administrare institutiilor publice specializate, cu avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor.
Art. 88
Ordonanta Guvernului nr. 43/2000 privind protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 95^1 din 24 noiembrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La Art. 5, dupa alineatul (17) se introduce un nou alineat, alineatul (18), cu urmatorul cuprins:
(18) Emiterea unui raspuns cu privire la solicitarea eliberarii unui certificat de descarcare de sarcina arheologica trebuie sa se realizeze in termen de cel mult 12 luni de la expirarea termenului prevazut la alin. (8) .
2. Art. 25 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 25
Efectuarea oricaror lucrari care pot afecta siturile arheologice, in absenta certificatului de descarcare de sarcina arheologica, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
3. Art. 26 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 26
Accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor in zonele cu patrimoniu arheologic, fara autorizarea prealabila prevazuta la art. 5 alin. (13) , constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
4. Art. 27 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 27
(1) Vanzarea sau oferirea spre vanzare a detectoarelor de metale fara autorizatia prevazuta la art. 5 alin. (10) constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Detectoarele oferite spre vanzare in conditiile alin. (1) se confisca.
5. La Art. 28 alineatul (1) , dupa litera c) se introduce o noua litera , litera c1) , cu urmatorul cuprins:
(1) nesolutionarea in termenul prevazut la art. 5 alin. (18) a cererii privind eliberarea certificatului de descarcare de sarcina, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa constituie, potrivit legii penale, infractiune, cu amenda de la 2.500 lei la 10.000 lei;
6. La Art. 29, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3) , cu urmatorul cuprins:
(3) Contraventia prevazuta la art. 28 alin. (1) lit. c1) se constata, iar sanctiunea se aplica de catre specialistii serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Patrimoniului National, de catre imputernicitii Ministerului Culturii si Patrimoniului National, de catre organele de politie, de catre primar, respectiv de primarul general al municipiului Bucuresti, sau de presedintele consiliului judetean, precum si de catre imputernicitii acestora.
7. Art. 31 se abroga.
8. Art. 32 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 32
(1) Neanuntarea descoperirilor arheologice prilejuite de lucrarile de construire ori de desfiintare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Fapta prevazuta la alin. (1) , savarsita din culpa, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.