Pagina 1 din 1

Permisiuni de pastrare

Mesaj necititScris: Mie Ian 15, 2014 9:49 pm
de forestman
Fiind un novice in ale detectiei as dori o lamurire (de la cine poate sa mi-o dea) in ce priveste pastrarea din obiectele gasite (exemplu monezi mai vechi), sau cum pot colectionarii de monezi sa detina si sa faca schimb(este plin internetul de monezi romane si medievale) in situatia in care tot ce este gasit mai vechi de 100 ani trebuie declarat si predat(asa am inteles din acest forum).

Re: Permisiuni de pastrare

Mesaj necititScris: Joi Ian 16, 2014 1:17 am
de lavynyu
Acelasi lucru as dori sa stiu si eu , nu am gasit inca nimic concret despre colectie in regim total de legalitate ! A nu se intelege gresit ca acuz pe cineva dar daca aruncati o privire la vanzarile de pe O....i sau alte siteuri sunt sigur ca o sa gasiti multe monede sau obiecte care mai mult ca sigur fac parte din patrimoniu ! Deci as dori sa ma lumineze si pe mine in acest aspect la modul cat mai serios !

Re: Permisiuni de pastrare

Mesaj necititScris: Joi Ian 16, 2014 10:58 am
de yollman
Pentru o informare cat mai corecta privind acest aspect, va sfatuiesc sa mergeti sa intrebati la Direcţia judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional de la dumneavoastra din judet.
Un contact si o relatie cu dansii este benefica pentru fiecare detectorist.

Cei care vand pe net monede medievale, romane, artefacte etc sunt proprietari de drept al lor, au hartii doveditoare de la patrimoniu ca nu reprezinta obiecte de patrimoniu, pot fi numismati sau pot avea acele obiecte mostenite.

Este strict treaba lor cum au posesia si modul de detinere.

Am avut o discutie pe aceasta tema cu politistul PCN de la mine din judet, care a spus ca pentru a intra legal in posesia obiectelor gasite, detectoristul ar trebui sa mearga la Direcţia judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţiona si daca acele obiecte nu prezinta interes pentru ei se elibereaza un document care specifica faptul ca cel care a facut descoperirea le poate pastra (astfel intri in posesia lor legal) sau trebuie donate.

Re: Permisiuni de pastrare

Mesaj necititScris: Joi Ian 16, 2014 1:10 pm
de lavynyu
Da asta am inteles , insa odata ce te prezinti la ei cu o moneda de exemplu care ai primito de de la bunica si nu ai nici un document pe ea si acea moneda face parte din patrimoniu trebuie sa o lasi lor oricum asa spune legea ! Adica fie o donezi fara rascumparare fie ceri cei 30% desigur dupa ce o evalueaza ei ! Deci risti sa ramai fara moneda daca nu ai nici un document pe acea moneda ! Cum se obtine acel document care ar trebui sa il ai inainte sa te prezinti la Direcţia judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional din moment ce persoana donatoare de la care ai primit obiectul nu mi este in viata ???? Sunt sigur ca sunt foarte multi in aceasta cauza !

Re: Permisiuni de pastrare

Mesaj necititScris: Joi Ian 16, 2014 1:18 pm
de yollman
se poate face un act la notar cu martori, un jurist potate spune mai multe

Re: Permisiuni de pastrare

Mesaj necititScris: Joi Ian 16, 2014 4:04 pm
de lavynyu
Ok, inteleg , multumesc !