Pagina 1 din 2

Discriminarea dupa sonor la gama Detech EDS (Plus, Reacher)

Mesaj necititScris: Joi Apr 02, 2015 1:08 am
de matteo
Va salut colegilor,

scriu acest post in urma faptului ca, din ce am observat, nu toata lumea intelege cand trebuie sa sape si cand nu :)

Detectoarele Detech din gama EDS (Plus II, Reacher, Gold Catcher) au adancime extrem de mare si sensitivitate pe masura (sunt, probabil, cele mai adanci VLF-uri existente pe piata) insa asta vine cu un pret: daca nu inveti sa interpretezi semnalul audio, poti ajunge sa sapi si la tinte nedorite (gen folie sau fier ruginit), mai ales cand sunt adanci.

Intrucat modelul EDS Gold Catcher are deja sunete polifonice, care fac distinctia tonala intre feros si neferos, nu ne vom referi la el in acest topic ci doar la modelele unitonale (dar care au sunetul modulabil!) EDS Reacher si EDS Plus II (valabil si pentru modelele anterioare Winner, EDS, EDS Plus). Despre acestea va povestesc.

Pentru ca semnalul audio sa permita evaluarea tintei dupa modul cum se aude, este necesar ca discriminarea sa fie activata. In functie de ceea ce cautati, o puteti pune pe Relic sau Coins (cele mai folosite).

Modul Relic lasa o fereastra ceva mai mare de penetrare semnalelor feroase decat modul Coins desi, in ambele cazuri, in general tintele feroase obisnuite nu vor mai da semnal.

Atentie: atunci cand detectezi un semnal bun, dupa ce ai localizat axa lui, te repozitionezi la 90 grade si dai din nou. Daca semnalul e la fel de bun si de la 90 grade, merita sapat. Daca nu, sigur e fier.

Desigur, exista situatia tintelor feroase foarte ruginite care infiltreaza oxid in solul din jur creandu-si astfel o sfera inalt conductiva (efectul de halou). Dupa cum bine se stie, acesta pacaleste ORICE detector de metale, conferind un frumos semnal neferos/melodios/clar. Exista, insa, metode pentru a ne da seama daca avem sau nu acest halou: fie infigem cazmaua in lateralele tintei si o miscam inainte-inapoi pentru a rupe potentialul halou si apoi trecem din nou bobina peste tinta (daca suna la fel de bine, sapam; daca semnalul s-a modificat, a disparut sau a devenit intrerupt, plecam mai departe) fie scoatem halca de pamant afara si o detectam din nou, fara s-o faramitam (daca semnalul a disparut sau a devenit intrerupt, e un fier ruginit si punem halca de sol la loc si plecam mai departe). Daca tinta e foarte adanca, pe masura ce sapam mai dam si cu bobina din nou peste cat am facut din groapa ca sa vedem daca s-a modificat semnalul (ca sa nu aflam asta abia cand am terminat de sapat ditai groapa).

Mai exista si situatia cand o tinta mare de fier da semnal bun pentru ca are dimensiuni mari si asta o face sa dezvolte o "semnatura" inalt conductiva. Semnatura tintei (numite, in cazul detectoarelor cu display numeric, VDI) are la baza o ecuatie simpla care spune ca ea ,semnatura tintei (conductivitatea generala rezultanta a tintei), este functie de diametrul ei, grosimea ei, frecventa de operare si conductivitatea metalului din care e facuta tinta. Cu alte cuvinte, nu conteaza din ce metal e tinta, daca e maaare, suna bine in orice detector de pe lumea asta.

Bun, deci, in afara acestor cazuri generale de "zapacire" a detectoarelor de metale, avem urmatoarele situatii "auditive" la detectoarele Detech din gama EDS (cu discriminarea pusa):

1. Semnal clar, repetitiv, melodios, fara nici un fel de raguseli sau intreruperi, din ambele directii si verificat si la 90 grade - sapam
2. Semnal care da fie si cea mai mica caraiala/raguseala - NU sapam

Oricum, inainte de a sapa, incercati sa va dumiriti daca e sau nu halou (dupa cum am explicat mai sus).

Semnalul intrerupt, ragusit, nerepetitiv, care nu ramane la fel si de la 90 grade e dat de:

- fierul care inca nu a stat suficient de mult in sol incat sa-si creeze haloul complet dar a inceput deja sa infiltreze rugina in solul din jur
- folie
- sarma neferoasa
- falseuri
- efecte ale locuirii umane (zgura, cocs, unele tipuri de ceramica, uree/salinitate)
- gloante cu camasa de cupru si miez de otel care a inceput sa rugineasca si varsa acest oxid in afara

Cu alte cuvinte, daca semnalul nu-i perfect, nu sapati. Eventual puteti sapa la semnale melodioase care au scurte intreruperi cursive (pot fi, uneori, monede extrem de mici aflate in limita razei de detectie a detectorului sau mici fragmente de bijuterii - sau poate fi folie mai mare sau sarma neferoasa cu mici carcei). Insa, NICIODATA, nu sapati la un semnal care da vreo raguseala/caraiala sau care nu se confirma si de la 90 de grade: ala sigur-sigur-sigur e fier/folie/sarma/glont de mai sus/reziduu.

Atentie: cartusele de cupru, gloantele cu camasa de cupru recent trase sau nedeformate de impact (gen 7,62 de AK, al caror miez de otel inca nu a inceput sa oxideze si sa dea pe afara), gloantele de plumb (includem aici si bile de muscheta sau alice de vanatoare), sarma neferoasa facuta sul circular si folia facuta bilutza (mai sunt unii carora le place sa faca bile din ea) vor suna frumos in orice detector din lumea asta, deci si in EDS-uri.

Citeam pe undeva, pe un forum american, ca cineva zicea ca ar plati oricat pentru un detector care sa nu mai sune la aluminiu. Si eu! Din pacate, acel detector nu exista si nici nu cred ca poate fi inventat vreodata.

Nu exista detectorul cu care sa nu sapi si la prostii insa exista detectoristi care ajung sa-si cunoasca foarte bine detectoarele si sa le interpreteze foarte bine semnalele si comportamentul si care, de asta, sapa mult mai putin dupa prostii decat ceilalti. E valabil pentru orice detector cu sunet modulabil: invatati sa-i interpretari semnalele, antrenati-va f. bine urechile si veti gasi mai multe lucruri faine si mai putine prostii. Nu ai nevoie de polifonie ca sa atingi aceasta performanta.

Daca aveti intrebari/completari/critici, va stau la dispozitie.

Cele bune,
Matteo

Re: Discriminarea dupa sonor la gama Detech EDS (Plus, Reach

Mesaj necititScris: Joi Apr 02, 2015 10:12 am
de Rao
Sal Matteo am o nedumerire legata de obiectele tip militaria, pe ele nu l-e elimina discriminarea? Aici i-mi pare treaba cea mai grea restul le-am cam priceput desi nu am decat vreo 6 ore de padure si vreo 4 de curti. Eu de pilda las senzitivitatea pe dunga rosie. Este prea mare/mica ? Daca la caraitul discriminarii pleci fara sa sapi mai gasesti in veci obiectele de altfel foarte interesante si de ce nu valoroase din fier/ otel ?

Re: Discriminarea dupa sonor la gama Detech EDS (Plus, Reach

Mesaj necititScris: Joi Apr 02, 2015 10:17 am
de matteo
Salut,

sigur ca utilizand discriminarea creezi premisele ratarii obiectelor tip Militaria. Cei care cauta asa ceva merg fara discriminare si sapa cam la orice. Dar asta se face doar in zonele cu real potential pt Militaria, nu peste tot.

In general, sensitivitatea trebuie tinuta acolo unde cere aparatul in fiecare zona in parte, adica la limita dintre stabilitate si instabilitate iar aia difera, evident, de la un loc la altul. Sigur, de obicei zona rosie este buna (aia aia fi o sensitivitate cumva intre Relic si Coins).

Cele bune,
Matteo

Re: Discriminarea dupa sonor la gama Detech EDS (Plus, Reach

Mesaj necititScris: Joi Apr 02, 2015 12:03 pm
de pratmin

Re: Discriminarea dupa sonor la gama Detech EDS (Plus, Reach

Mesaj necititScris: Joi Apr 02, 2015 1:49 pm
de Gavryel
Intrebare pt detectoarele detech: cum iti dai seama la ce adancime aprox este un obiect care da semnal???

Re: Discriminarea dupa sonor la gama Detech EDS (Plus, Reach

Mesaj necititScris: Joi Apr 02, 2015 2:26 pm
de matteo
1. Cam ca la orice alt detector, localizezi semnalul si misti bobina stanga-dreapta in timp ce o ridici de la sol, pana in punctul in care semnalul se pierde. Cu ceva experienta in utilizarea (cunoasterea) detectorului, metoda asta iti va da si informatia adancimii.

2. La modelele Winner si Reacher, adancimea si marimea tintei se pot foarte usor determina si cu ajutorul functiei pinpoint. Localizezi tinta cat de cat dupa semnal. Ridici bobina in aer departe de tinta, apesi Pinpoint si il tii apasat. Apoi cobori si plimbi bobina pe sol, pe deasupra tintei (cu Pinpoint-ul apasat). Modulatia, volumul si tonul semnalului iti vor da o indicatie foarte clara depre marimea si adancimea tintei. Insa, desigur, pentru precizie maxima si aici este necesar sa iti cunosti detectorul.

Cele bune,
Matteo

Re: Discriminarea dupa sonor la gama Detech EDS (Plus, Reach

Mesaj necititScris: Joi Apr 02, 2015 2:53 pm
de PL500
Din cate am inteles, indicatorul de adancime la detectoarele
cu display functioneaza corect doar pt. monede, sau obiecte asemanatoare ca forma si marime (la minelab safari cu siguranta
asa este, indicatorul pacaleste la obiectele mari, sau cu forme diferite).

Re: Discriminarea dupa sonor la gama Detech EDS (Plus, Reach

Mesaj necititScris: Joi Apr 02, 2015 8:15 pm
de bigmanevra
Cel mai mult Imi place ca Matteo impartaseste din experianta sa si celor neinitiati in ale detectiei nu ca altii. Review-urile facute de ele te ung pe suflet . Felicitari Matteo .

Re: Discriminarea dupa sonor la gama Detech EDS (Plus, Reach

Mesaj necititScris: Joi Apr 02, 2015 8:33 pm
de Gavryel
multam fain, dar pe mine m-ar unge la suflet sa am direct edsul in mana....

Re: Discriminarea dupa sonor la gama Detech EDS (Plus, Reach

Mesaj necititScris: Joi Apr 02, 2015 9:39 pm
de matteo
@PL500 - te pacaleste, poate, display-ul dar, dupa cum ai si observat (cred), complinesti minciunile display-ului cu experienta si cu diagnoza dupa sunet, pinpoint si modulatia lui.

@bigmanevra - multumesc de apreciere. Fac atat cat pot si fac asta pentru sunt topit dupa pasiunea asta si imi place sa dau si la altii din cat am apucat sa aflu eu si, in plus, si eu am beneficiat de experienta altora care au fost generosi cu mine.

@garyvel - erau unii care aveau dictonul ala "Vrei sa slabesti? Intreaba-ma cum". Asadar, daca vrei un EDS sau orice altceva de la Detech, ia-te de mine pe privat ;)