Pagina 1 din 3

Legendele, comorile si tezaurele Romaniei - nedescoperite

Mesaj necititScris: Mie Mar 18, 2015 3:28 am
de matteo
Va salut colegilor,

am scris acest post si pe celalalt forum insa, cum comunitatea este destul de impartita, am zis ca nu strica sa-l scriu si aici: cu cat mai multi participanti la tema, cu atat mai bine.

Dintre sutele de legende locale despre comori, multe sunt adevarate insa, intrucat ele s-au propagat din gura in gura, au suferit si multe modificari, terenurile au suferit si ele modificari in multe cazuri, ceea ce face localizarea destul de dificila dar, dupa cum bine se stie, tenacitatea aduce rezultate.

S-a intrebat vreodata cineva cum de se face ca, la noi in tara, s-au descoperit si se tot descopera, in continuu, tot felul de tezaure?

Raspunsul e simplu: pamantul asta a fost, dintotdeauna, la rascrucea zbuciumului istoriei. Noi n-am fost neam de jefuitori insa multi jefuitori ne-au tot calcat (si inca ne calca). Asa ca, dacul sau rumanul, s-au aflat de multe ori in situatia de fi nevoiti sa-si ascunda agoniseala sau visteria din cauza vreunei iminente navaliri sau si a unui simplu atac. Si, saracii, multi dintre ei nu au mai trait sa se intoarca sau ascunderea s-a facut in pripa, de multe ori noaptea, asa ca, pur si simplu, si daca s-au intors, in multe cazuri nu au mai reusit sa regaseasca locul ascuzatorii.

Ar mai fi si situatia haiducilor (talhari autentici, de fapt) care aveau tot felul de ascunzatori (chiar si mai multe pe cap de haiduc, pentru a acoperi o zona largita a proviziilor sau pentru ca stiau si ei proverbul cu ouale care nu se tin toate in acelasi cos). Ori, dupa cum se stie, haiducii nu traiau prea mult si nu se puteau mereu intoarce acolo unde doreau pentru ca erau haituiti (normaaaaal!). Si, cum, in tarisoara asta, coruptia a aparut si s-a propagat masiv inca de pe vremea Romei, asta a creat si perpetuat si mediul propice prosperitatii si inmultirii nelegiuitilor (ca si astazi). Si, nelegiuiti mari si multi = averi mari si multe care trebuiau dosite (ca si astazi).

Mai exista si situatia unor oameni bogati care, de frica talharilor, mai ascundeau din avere pe ici-colo, pe te miri unde.

Mai exista si situatia atacurilor talharilor care pandeau transporturile pe drumurile postale sau rutele comerciale, in special prin munti si prin paduri. Cei alergati de talhari mai apucau sa ascunda in pripa cate ceva si apoi mureau in timpul urmaririi.

Mai exista si situatia insurgentei sau a practicilor de guerrilla medievala, cand erau atacate caravanele/convoiaele care duceau haraciul/tributul/prada la Roma, Stambul, Buda sau Viena.

Mai sunt si multe chestii interesante care s-au pierdut in goana calului, mai ales noaptea (precum cazul cantitatilor mari de monede grupate, sus sau chiar pe suprafata, pe intinderi de mai multi metri patrati, inclusiv pe campuri).

Mai exista si cazul soldatilor otomani care isi ingropau valorile sub cort sau sub vatra si nu mai traiau mereu ca sa le ia de acolo.

Mai exista si ofrande facute zeilor, bogatii depuse undeva si menite sa ramana acolo in semn de prinos.

Mai exista si depozite strategice preventive facute de diversi conducatori, in diverse puncte ale teritoriului controlat de ei.

Mai exista si cantitati mari de aur, argint si alte valori ascunse, in secolul XX, din calea nemtilor, rusilor, comunistilor etc. Averi ale chiaburilor, burghezilor, familiilor boieresti/nobiliare, ale industriasilor. Exista si ascunzatori ale nemtilor in retragere, dupa august '44, sau ale legionarlor dupa rebeliune sau dupa razboi. Mare parte din toate acestea nu au mai fost recuperate pentru ca cei care au stiut de ele au pierit inainte sa ajunga inapoi la ele sau nu au mai avut cum s-o faca si au dus, apoi, secretul cu ei in mormant.

Hehe, si sa nu mai vorbim de tot felul de avutii monahale si chiar manastiresti care, fie din cauza lacomiei prelatilor, fie din motive de urgenta de moment, fie in scop precis de tezaurizare, au fost si au ramas ascunse prin tot felul cotloane, inclusiv sub unele lacasuri de cult.

Si cate si mai cate scenarii la care nici nu ne duce capul, avem de toate :)

De aceea, si nu numai, Romania efectiv abunda in tezaure, comori, ascunzatori de tot felul, cam la tot pasul, cum s-ar zice. In sol, in pesteri, in ziduri, sub albii de rauri etc. etc. etc.

Am convingerea ferma ca, pana acum, nu s-a gasit nici macar 1 la mie (ce-i aia la suta???) din tot ce zace in asteptare in pamantul si cotloanele patriei.

Voi, colegilor, cum vedeti lucrurile?

Cele bune,
Matteo

Re: Legendele, comorile si tezaurele Romaniei - nedescoperit

Mesaj necititScris: Mie Mar 18, 2015 9:10 am
de Leonidas
La fel ca tine he, he, he. Nimic nou. In plus, as putea sa iti spun ca daca vrei sa gasesti astfel de comori, ar fi bine sa te pui in pielea lor, adica a hotilor. Adica sa gandesti si sa furi ca un haiduc, ca un popa, ca un politai, politician etc. :limbascoasa: Deci, daca faci ca ei, ai sa incepi sa te gandesti si unde sa le dosesti. Si s-ar putea sa sapi groapa chiar unde a mai fost ingropata o pradaciune. Numai ca hotii astia moderni isi ingroapa averile prin banci in paradisuri fiscale. :sa_traiti:

Re: Legendele, comorile si tezaurele Romaniei - nedescoperit

Mesaj necititScris: Mie Mar 18, 2015 9:15 am
de Leonidas
Cand te uiti la ei zici ca sunt sfinti, ba mai au si o lacrima in coltul ochilor, dar daca ii iei la intors pe dos si la scuturat, sa vezi ce curge din ei: flote intregi, combinate, imprumuturi de miliarde de euro de la FMI, mii de hectare, vile in cartiere de lux prin tarile calde, cine stie poate si vreo insula exotica. Bine ar fi sa se inventeze si un detector de asta, ca sa nu ii mai iei la scuturat :))

Re: Legendele, comorile si tezaurele Romaniei - nedescoperit

Mesaj necititScris: Mie Mar 18, 2015 9:25 am
de Darius

Re: Legendele, comorile si tezaurele Romaniei - nedescoperit

Mesaj necititScris: Mie Mar 18, 2015 11:37 am
de matteo
:)) Eh, nu-i nevoie sa dezvoltam temele actuale din tara aici :)) Pt aia exista posturile TV si alte forum-uri. Nu ca n-ar fi cum ziceti (chiar este) dar suntem pe un forum de detectie...

Re: Legendele, comorile si tezaurele Romaniei - nedescoperit

Mesaj necititScris: Mie Mar 18, 2015 11:50 am
de Rao
Leonidas vad ca ai un citat din Nietzsche, cred ca pentru romani ar putea fi adaptat- Timpul este focul in care- o ardem aiurea... :rege:

Re: Legendele, comorile si tezaurele Romaniei - nedescoperit

Mesaj necititScris: Mie Mar 18, 2015 6:20 pm
de dorinsemenic
prostii. talhari de codru sau haiducii transferau prada in conturi offshore in cipru sau alte paradisuri fiscale

Re: Legendele, comorile si tezaurele Romaniei - nedescoperit

Mesaj necititScris: Mie Mar 18, 2015 9:49 pm
de matteo
Foarte faina anecdota, colegule Dorin! :)))))))

Re: Legendele, comorile si tezaurele Romaniei - nedescoperit

Mesaj necititScris: Mie Mar 18, 2015 10:13 pm
de pratmin
Eu cred ca de aici a pornit "valul" cu stilul de muzica UNDERGOUND. Aici se vede adevarata valoare :)

Re: Legendele, comorile si tezaurele Romaniei - nedescoperit

Mesaj necititScris: Joi Mar 19, 2015 12:53 am
de lavynyu
Haiduci , comori si vise ! In plus asta este visul detectoristului de a descoperi ceva interesant sau nemaivazut , tot asta este si ceea ce ne face sa mergem mai departe ca detectoristi . La toate astea se adauga bonus iesirea in natura si relaxarea . In fond cei mai multi dintre noi ne multumim si cu ultima adica iesirea in natura si relaxarea .