Pagina 1 din 3

Semnificatie foarfeca ingropata

Mesaj necititScris: Lun Apr 03, 2017 8:52 am
de nosaint
Salutare tuturor,

in ultimele 6 luni am descoperit trei locuri pe unde au trecut altii. Dece va scriu? Pentru ca toate cele trei locatii aflate la distanta unele de altele prezentau aceleasi particularitati si mod de lucru.

1. Marcaj: piatra seaca de culoare gri - argintie, infipta perpendicular in pamant proportia 3/4 ingropat, aprox 1 metru inaltime si latime 30 cm
2. In fiecare loc, in pamantul scos din groapa am gasit o pereche de foarfece ruginite!
3. Cioburi ceramice - in pamantul scos din groapa.
4. Modene, jetoane sau ramasite de monede in pamantul scos din groapa.

Ce poate semnifica foarfecele?

La prima groapa - erau rupte le-am lasat pe loc, la a doua le-am luat acasa iar la ultima le-am lasat pe loc pentru ca nu cred ca este o coincidenta!!!

Re: Semnificatie foarfeca ingropata

Mesaj necititScris: Lun Apr 03, 2017 11:04 am
de GeoZGA
'Altii" insemnand oameni in general sau detectoristi? Erau gropi sapate recent sau vechi? vezi sa nu fie sit, vreo necropola, ceva... din ce perioada sunt jetoanele si monedele?

Re: Semnificatie foarfeca ingropata

Mesaj necititScris: Lun Apr 03, 2017 12:22 pm
de nosaint
Nu este sit. Nu stiu cine a sapat. Gropile sunt mai vechi, iarba a crescut prin pamantul scos si muschii pe peretii gropilor. Monedele au fost datate la Muzeul Portilor de Fier din Severin ca fiind otomane, sfarsitul secolului 17 inceputul secolului 18.
Nu au fost interesati sa vina sa vada, doar au facut remarca: daca nu a fost predat pana acum probabil ca nu se mai poate recupera.
Interesant este ca foarfecele exista la toate gropile si in pamantul scos am gasit max trei jetoane sau monede la fiecare groapa.

Re: Semnificatie foarfeca ingropata

Mesaj necititScris: Lun Apr 03, 2017 12:24 pm
de nosaint

Re: Semnificatie foarfeca ingropata

Mesaj necititScris: Lun Apr 03, 2017 1:23 pm
de GeoZGA
Poate e vreun obicei mai vechi de-al localnicilor, aducere de ofrande etc. Pare ceva ritualic, cu piatra, foarfece etc.
In groapa ai vazut urme de incinerare, de ardere?

Re: Semnificatie foarfeca ingropata

Mesaj necititScris: Lun Apr 03, 2017 2:31 pm
de GeoZGA
Si inca o chestie: pune o poza cu foarfeca, te rog. Sunt curios ce tip e si ce vechime ar avea.
In trecut foarfecele erau folosite ca protectie impotriva vrajitoarelor sau ingropate sub pragul casei ca protectie impotriva spiritelor. Totusi asta se intampla in localitati... tu le-ai gasit in pustietate? La ce distanta erau una de alta? Locul era mai "special", gen varf de deal sau in mijlocul padurii? Langa un munte?
Mi-am intrebat si nevasta, care se pricepe mai bine ca mine la ocult, poate gaseste ceva mai clar.

Re: Semnificatie foarfeca ingropata

Mesaj necititScris: Lun Apr 03, 2017 3:06 pm
de GeoZGA
Bun... consultat si cu sotia :)
Posibil ca banuiala mea initiala sa fie adevarata, cea cu necropola/morminte. Se pare ca exista un obicei vechi, cand murea un om, se puneau impreuna monede, pietricele si foarfeca, ca omul sa nu se intoarca din morti si sa ia pe altii cu el. Nu am gasit detalii exacte, daca astea se puneau in mormant sau nu, si nici in ce parte a tarii (doar zona pastorala...). Dar gandind logic, era normal sa fie ingropate impreuna cu mortul.
Inca o intrebare, pe langa cele de mai sus: in zona Severin sau Timisoara? Daca e Severin, e normal sa fie monede otomane si e posibil sa fie si obicei turcesc (habar n-am despre ale lor). Daca e Timisoara... nu prea.

Re: Semnificatie foarfeca ingropata

Mesaj necititScris: Lun Apr 03, 2017 3:22 pm
de nosaint
Salut Geo,
intr-adevar in judetul Mehedinti am descoperit sapaturile cu pricina. Urme de incinerare nu am gasit, doar cioburi ceramice, foarfecele, resturi de monede sau jetoane si gropile lasate neacoperite. In poze mai jos foarfele, piatra (asemanatoare ca forma si marime la toate gropile) si groapa cu mentiunea ca unde se vede negru in groapa am inlaturat stratul de frunze moarte.

Re: Semnificatie foarfeca ingropata

Mesaj necititScris: Lun Apr 03, 2017 3:36 pm
de Gavryel
la cum arata foarfecele as spune cel mai devreme sec XVI pana la sec XIX. cu siguranta gropile nu au fost facute cu detectorul.probabil cine a sapat stia ca sunt oameni ingropati acolo si e clar cu ce motiv or fi sapat..sau poate au sapat sa puna aceste obiecte.

Re: Semnificatie foarfeca ingropata

Mesaj necititScris: Lun Apr 03, 2017 4:02 pm
de GeoZGA
Sunt aproape sigur ca sunt morminte, probabil ca la 1,5-2m ai gasi oasele. De jur imprejur pare ca pamantul e ridicat, ca si cum l-au scos din groapa si nu l-au mai pus la loc pe tot.
Cum spune si Gavryel, e posibil ca sa fi pus obiectele ulterior ingroparii mortului... exista mai multe superstitii privind "moroii", posibil ca dupa un timp sa fi visat careva urat si s-au panicat ca ies astia din groapa, asa ca s-au dus si au ingropat cu ei (la o adancime mai mica) obiectele, ca sa "calmeze" moroiul :)
Foarfecele in mod sigur sunt din aceeasi perioada cu monedele, sec 17-18, nu vad motive pt care sa fie din perioade diferite.